2015. január 23., péntek

Paul Washer Az együttjárásról a Biblia mércéje szerint 1.rész


Mit jelent szeretni valakit?




Észrevettétek, hogy az Efezusi levél 6. része egy ígéretet tartalmaz azoknak a gyermekeknek, akik engedelmeskednek?
Hogy jól legyen dolgod, és hosszú ideig élj a földön.”
Régen hajléktalanokkal foglalkoztam, mikor egyetemista voltam, és egy darabig még együtt is éltem velük. És egy nap a barátommal, sok hajléktalannal beszélgettünk, és egy kérdést tettünk fel nekik: - Milyen volt a kapcsolatod a szüleiddel? És a legtöbben azt mondták: „Meglehetősen lázadtam ellenük” – szinte mindegyik. Ha már a legalapvetőbb felsőbbség ellen is lázadsz, akkor majd nem esik nehezedre, hogy egyéb más felsőbbség ellen is lázadj majd az életedben.

Fiatal hölgyek figyeljetek rám! Ha tetszik nektek egy fiú, és azt gondoljátok, hogy lehet, hogy jó férj lenne belőle, akkor titokban figyeljétek meg, hogyan tiszteli az édesanyját. Mert ha nem tiszteli az édesanyját, akkor titeket sem fog tisztelni. Azt mondod: de tisztelni fog engem. De csak várd meg, ha ráhúzza a gyűrűt az ujjadra.

És fiatalemberek, akik érdeklődtök egy lány iránt, kérdezzétek meg magatoktól: Tiszteli ez a lány az édesapját?
Mert ha nem tiszteli az édesapját, akkor titeket sem fog tisztelni.
Ó, először nagyon kedves lesz, de amint hozzád ment, King-Kong női variánsává válik.:)

Bejön egy fiú egy nap az irodámba, és ezt mondja: Szerelmes vagyok. Nos, akárhányszor egy srác így jön be hozzám, ezzel az arckifejezéssel, és azt mondja szerelmes vagyok, azt mondom neki:

- Fiam. Ülj le. Mit értesz ezalatt?
- Hát szerelmes vagyok.
- De mit értesz ezalatt?
- Nagyon szeretek vele lenni. Gyönyörű. Jókat beszélgetünk. Pont olyan, amilyenre szükségem van. Egyszerűen szeretem.
- Rendben, akkor nézzük, jól értem-e: Azt mondod, hogy feleségül akarod venni őt, mert kielégíti az önző, énközpontú vágyaidat?
- Nem. Nem így értettem.
- De ezt mondtad. El akarod venni, mert szeretsz vele együtt lenni. Mi van, ha már nem szeretsz vele együtt lenni? Mi van, ha jön valaki más, akivel úgy tűnik, jobb együtt lenni? És el akarod venni. Mert gyönyörű? De mi van, ha már nem lesz gyönyörű? Mi van, ha szembejön valaki, aki nála is gyönyörűbb? És el akarod venni, mert jókat lehet vele beszélgetni, és jó vele lenni. De mi van, ha jön más, akivel még nála is jobban tudsz beszélgetni, és akivel még jobban ki tudsz jönni?

Látjátok, hogy a legtöbb kapcsolat, mennyire teljesen rosszul, és nem bibliai módon indul? És mikor széthullik, nem tudjuk, miért történt? Pedig már az induláskor halálra volt ítélve.

 A legalapvetőbb vonásában a házasság egy elköteleződés. Elköteleződés Isten felé. Isten elhívott engem, hogy tegyem le az életemet az Ő egyik lányáért.
Nem számít, hogy mi történik. Ez az elköteleződés változhatatlan, és visszavonhatatlan. És rengeteg más csoda és élvezet is van a házasságban, melyeket most nincs időnk megbeszélni. De amit látnunk kell, hogy a házasság alapja a szent elköteleződés Isten iránt.

Még egy dolog az együttjárásról. Tudjátok, hogy ez egy új jelenség nyugaton. Az emberiség történelme során nem is létezett. Nem működött a zsidó nép életében. Nem feltétlenül működött az ősegyházban. S nem működött a történelem során megjelenő legtöbb kultúrában sem.

Mi mégis azt gondoljuk, hogy feltétlenül lényeges. Ha nem jársz együtt egy csomó emberrel, hogyan tudhatnád, hogy kivel kösd össze az életedet.

Isten megteremtette Évát, és odavitte Ádámhoz. Nem úgy volt, hogy négy különböző nőt készített, és azt mondta: „Na, itt van, Ádám. Válassz!”
Vagy: „Próbáld ki ezt a modellt egy darabig, és ha nem jön be a sárga, próbáld ki a pirosat.”

Mégis a legtöbb keresztény így gondolkozik a kapcsolatait illetően.A magukat kereszténynek való fiatalok átlagosan 5 fontosabb kapcsolatban vannak benne a házasságuk előtt. Még akkor is, ha nem volt közöttük testi érintkezés, ezek a kapcsolatok összekötötték a szívüket. Nem csak a szex köt össze szíveket, hanem az érzelmi kapcsolat is kötöttséget hoz létre. Így ez az ember, ott az esküvőjén a szívének négy-öt darabját már szétosztotta, és soha nem is kapja vissza. És ez hatással lesz a házasságára.
Egy másik hazugság amivel megtévesztenek minket: Ha nem fekszel le valakivel akkor tiszta maradsz. Nem! Nem a szex a határ! Isten sokkal radikálisabban gondolkozik a tisztaságról, mint mi, vagy akár egyes keresztény csoportok. Hány ember és hány kapcsolat sérült már azért, mert az emberek tudatlanságból lejjebb adták a mércét! Isten mércéje a teljes szentség. 


Akkor, miért járnak úgy együtt emberek, hogy nincsenek komoly szándékaik a házasságot illetően?

Itt van néhány ok:
- Hogy kielégítsék testi vágyaikat: erkölcstelenség és szórakozás. Az a személy, aki házassági szándék nélkül akar együtt járni veled, az csak a maga szórakoztatására használ téged.
- Hadd mondjak még két okot, hogy miért van az együttjárás. A fogyasztói gondolkodás, hogy kipróbáljunk néhány modellt, mielőtt megejtjük a vásárlást. S ez elárulja, hogy csak önmagadért mentél bele ebbe a kapcsolatba.
- És végül a leggyakoribb ok – legalábbis az őszinte keresztényeknél -, a tudatlanság.
A tudatlanság nem azt jelenti, hogy valaki nem képes tanulni. A tudatlanság oka, hogy ezeket a dolgokat ma már nem tanítják.Néhányan egész életetekben templomba/gyülekezetbe jártatok, és semmit sem hallottatok azokról korábban, amikről eddig beszéltem. Csodálkoztok, miért van annyi problémánk?

forrás: http://havannacsoport.hu/index.php/kereszteny-tanitasok/paul-washer-az-egyuettjarasrol


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése