2015. január 14., szerda

Hogyan kezeljük jól a Facebookot


 „Végül, testvéreim, irányuljanak gondolataitok mindarra, ami igaz, ami tiszteletre és becsülésre méltó, ami erényes és magasztos.” /Fil 4, 8/


A Facebook önmagában nem egy gonosz dolog. Ám ha nem tesszük a megfelelő helyre, gyorsan egy egészségtelen függőséggé válhat az életünkben - értékes idődet rabolja el, eltérít Krisztustól, és világi dolgokról kezdesz el gondolkodni.

A Facebook legnagyobb veszélye az, ahogyan hirtelen elrabolja az idődet. Leülsz a laptopod elé, hogy elküldj egy üzenetet, és aztán három órával később még mindig a cyber-szocializáció végtelen hálózatának fogja vagy. És mit csináltál abban a 3 órában? Ha őszinte vagy, belátod, hogy csak egy nagyon kis időnek volt örökkévaló értéke. Három óra volt, amit sokkal hasznosabban is eltölthettél volna, például imádkozással, Isten szavának tanulmányozásával, Isten munkájának naplózásával vagy egy szükséget szenvedő szolgálatával. De nem jut hely ezeknek a hasznos dolgoknak, ha a legtöbb időnket haszontalan és triviális dolgokkal töltjük.

A tény, hogy a Facebooknak lehet egy kevés hasznos tulajdonsága, még nem jogosít fel arra, hogy minden időnket ott töltsük. Emlékezz - az idő egyáltalán nem a miénk, hanem Istené. És ha Jézus nem cyber-szocializációval tölti az idejét, akkor nekünk miért kellene?

Ha a Facebook egy egészségtelen függőséggé vált az életedben (ez alatt azt értem, hogy nem tudod elképzelni, hogy elhagyd ), imádságos lélekkel kérd Istent, hogy elhagyhasd a függőségedet, legalább egy ideig, amíg Ő át nem veszi az első helyet a szívedben és a legtöbb idődet nem Vele töltöd. Szerezz egy felelősségteljes társat, ha szükséges! Emlékezz, semmi sem éri meg veszélyeztetni a kapcsolatodat az Úrral, aki meghalt érted, hogy megmentsen és semmilyen ajánlat nem elég extrém, ha a szív szeretetéből és Isten iránti odaadásból az Ő lába elé helyezzük.
Itt van néhány praktikus módja, hogyan tartsuk a Facebookot a helyén.

Használd a Facebookot takarékosan!

Csak egyszer egy héten jelentkezz be és csak 30-45 percet tölts az interneten. Használj időzítőt, állíts be órát, így nem fogsz kicsúszni a megengedett időből, vagy még jobb, ha egy felelős társ ül melletted és emlékeztet, hogy ragaszkodj ahhoz, amihez elköteleződtél. Biztos, hogy kihagysz néhány meghívást, de az idődet olyan dolgoknak adod, amik Isten szívében rejtőznek, nem pusztán az utolsó pletykának vagy érdekes hírnek.


Figyelj arra, hogy mit olvasol és posztolsz a Facebookon!
Nevetséges kvízek arról, hogy melyik Hollywoodi celeb lennél, beszélgetések a legutóbbi Twilight filmről vagy könyvről, vagy pletykás évődés jóképű srácokról nem lesz a lelked hasznára, inkább a világ dolgaiba sodor bele. Tedd céloddá, hogy minden amit olvasol vagy közzéteszel a Facebookon dicsőséget visz Jézus Krisztusnak- és ha nem, hagyd ott.

Ne tedd a Facebook oldaladat egy „mindent rólam” látványos vígoperává!
Inkább erősíts másokat azzal, hogy történeteket és tanúságtételeket teszel közzé arról, hogy mit tett Isten az életedben! Tedd ki, hogyan változtatta meg a Szentírás az életedet vagy tégy közzé történeteket olyan keresztényekről, akik inspiráltak téged! Bátoríts másokat, hogy imádkozzanak az elveszettekért, vagy azokért, akik nagy szükséget szenvednek a világban, mint például az árvák.

Ha kétséges, hagyd ott!
Akár hiszed, akár nem, a Facebook egy olyan dolog, ami nélkül lehet élni. Én csak egyszer használtam az oldalt és őszintén úgy gondolom, hogy az életem jobb lett ettől. Szabaddá tette az időmet azoknak a dolgoknak a számára, amik igazán számítanak: a házasságommal és a gyerekeimmel foglalkozni, ápolni a kapcsolatomat Jézus Krisztussal és segíteni a rászorulókat. Gyakran azok a dolgok, melyekről azt hisszük, hogy nem tudunk élni nélkülük, azok a dolgok, amik hátráltatnak minket attól az élettől, amire az Úr hívott meg bennünket.

www.setapartgirl.com
Copyright © 2009-2013 setapartgirl. All rights reserved. A Division of Ellerslie Mission Society.
Szerző: Leslie Ludy
Fordította: Ágota Zita



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése