2015. április 2., csütörtök

Kelő nappal én is kelek


Ha ki lehetne hagyni egy napot a héten, sokan eltekintenének a hétfő reggelektől. Néhány fiatal azonban emelte a tétet: a hét első napján kora reggel találkoznak, hogy imádkozzanak számukra ismeretlen emberekért is. De vajon mi viszi rá őket erre? A PinceA30 nemrégiben megnyílt imaszobájában jártunk.



Kelő nappal én is kelek - ezzel a József Attila-versből kölcsönzött sorral alkottak nyílt csoportot középiskolás és egyetemista fiatalok a Facebookon. Az imaközösséghez bárki csatlakozhat, akit nem rettent el, hogy a hetet egy reggel hattól délelőtt tízig tartó imamaratonnal kezdje. Na, jó, talán csak félmaratonnal, de annyi biztos, hogy nem a célba érés, hanem az elrajtolás, ami ez esetben nehézségbe ütközhet. A fiatalok viszont rácáfoltak a velük kapcsolatos sztereotípiákra: csaknem harmincan vannak már, akik valamilyen rendszerességgel részt vesznek a heti egyszeri hajnali imatalálkozókon a budapesti Pince A30 közösségi tér belső szobájában.

 A hajnali imát még a vizsgaidőszakban sem adják fel - tudtuk meg ott jártunkkor az imádkozó fiataloktól, pedig mint mondják, a legtöbb keresztyén összejövetelt szüneteltetik a számonkérés idejére. Előfordult, hogy az imaszoba programját szervező Fiatalok az Élet Küszöbén (FÉK) szervezet munkatársainak távollétében is kinyitottak a diákok, mert nem akarták abbahagyni az imát. Pedig, mint kiderült, nemcsak sikeres vizsgáikért és hasonló, személyes kéréseikért imádkoznak, sőt, talán legutoljára ezekért. Az üldözött keresztyének, az evangéliumot nem ismerők, a bajbajutottak, a távoli országokban helytálló misszionáriusok azok, akiket elsősorban imáikba foglalnak.



A falakon világtérkép, az asztalon naptár - az ún. 10/40-es ablak országaival. Az Egyenlítőtől 10-40 fokkal északabbra található észak-afrikai, közel-keleti és ázsiai térség országaiban csaknem 5 milliárd ember, a világ lakosságának kétharmada él. Túlnyomó többségük a világ legszegényebbjei közé tartozik. A főként iszlám, buddhista és hindu vallású nemzetek körében vannak ugyan keresztyének, de őket számos országban üldözik hitük miatt.

Ha kedvet kaptál az imához nyugodtan csatlakozz! Nem muszáj 6-ra odaérni, vannak akik csak 1-2 órára tudnak jönni. Az imaszobát amúgy a Corvin negyednél az Angyal utcán találod meg.:)

Forrás: http://www.parokia.hu/hir/mutat/6187/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése