2015. június 22., hétfő



Áldás és átok, élet és halál



Nézd, eléd tártam ma az életet és a jót, de a halált és a rosszat is. Szeresd tehát az Urat, a te Istenedet, járj az ő útjain, tartsd meg parancsait, szertartásait és rendeleteit, akkor élni fogsz. Megsokasít és megáld téged azon a földön, amelyet elfoglalni indulsz.Ha azonban elfordul szíved, és nem engedelmeskedsz, hanem megtévedsz, más isteneket imádsz és szolgálsz, akkor – íme, ma előre megmondom neked – elpusztulsz, és rövid ideig laksz azon a földön, amelynek elfoglalására átkelsz a Jordánon. Tanúul hívom ma az eget és a földet, hogy elétek tártam az életet és a halált, az áldást és az átkot! Válaszd az életet, hogy élj te is, és utódaid is! Szeresd az Urat, a te Istenedet, engedelmeskedj szavának, ragaszkodj hozzá – hisz tőle függ életed és napjaid hosszúsága –, hogy sokáig lakhass azon a földön, amely felől megesküdött az Úr a te atyáidnak, Ábrahámnak, Izsáknak és Jákobnak, hogy nekik adja.« (Mtörv 30, 15-20)




Lehet választani. Áldás, vagy átok? Neked kell döntened. Az áldás útja nem a könnyebbik út, hanem az Istenhez vezető. Ez nem csak a nagy döntéseidben mutatkozik meg, hanem a mindennapok apró választásaiban. Megnézzem ezt a filmet, vaqy inkább imádkozzak? Segítsek a másikon, vagy inkább rohanjak az utamra? Levigyem a szemetet, vagy üvöltsek amiért a kistestvérem felvette az egyik pólómat? Mindennapi kérdések, mindennapi döntések. A legapróbbak, de fontosak. Mert a kicsiben is hűnek kell lenni. Nem várhatom el Istentől, hogy elrendezze az életem, ha én nem teszem meg a mindennapi kis lépéseket Felé, a helyes úton. Az Áldás Útján. Nem hiába kezdi a zsoltáros egyből ezzel:








A két út

Boldog az az ember,

aki nem követi a gonoszok tanácsát,


nem áll a vétkesek útján,


és nem ül le a gúnyolódók gyülekezetében, 


hanem az Úr törvényében leli kedvét,


s törvényét éjjel-nappal eszében forgatja!


Olyan, mint a folyóvíz mellé ültetett fa,


amely idejében meghozza gyümölcsét,


és amelynek nem hull le a lombja.


Boldogul minden dolgában.


Nem így járnak a gonoszok, nem így,


hanem úgy, miként a szálló por,


amelyet elsodor a szél. 


Ezért a gonoszok meg nem állnak ítéletkor,


sem a vétkesek az igazak gyülekezetében.


Mert ismeri az Úr az igazak útját,


de elvész az istentelenek ösvénye.( Első zsoltár)








Minden nap meg kell térni. Minden órában érdemes Jézus mellett dönteni. Minden perced kezd Vele, és csak ámulni fogsz az úton lévő csodálatos ajándékokon! ;)









A két út
A szűk kapun át menjetek be, mert széles a kapu és  tágas az út, amely a pusztulásba vezet, és sokan vannak, akik bemennek rajta. S milyen szűk a kapu és szoros az út, amely az életre visz, és milyen kevesen vannak, akik megtalálják. ( Mt 7, 13-14)





L.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése